Sobota, 13 kwietnia 2024

Kombucha: nowe piwo w pobliżu?

19 lipca 2022

Wszyscy słyszeliśmy historie grozy, jeśli chodzi o uzależnionych i alkoholików pijących lub używających pewnych rzeczy, które naśladują ich stary lek z wyboru. Czy to związki ziołowe lub zimny St Pauly Girl, wydaje się, że zawsze jest coś, co żyje w przysłowiowej szarej strefie, jeśli wiesz, co mam na myśli. Niebezpieczeństwa związane z używaniem wielu rodzajów "nears" zależą w dużej mierze od intencji i ilości, w jakiej użytkownik je spożywa. Podczas gdy niektórzy mogą nie odczuwać skutków tak intensywnie jak inni, w przeszłości stwierdziliśmy, że stosowanie "nears" doprowadziło niezliczoną ilość osób do zejścia z wagonu i zejścia ze szlaku.

Batony Buchi i szum wokół nich

Kombucha jest znana od wieków. Sfermentowany napój herbaciany pochodzi z Azji i jest uważany przez tych, którzy go piją, za dar od Boga. Sprzedawany zarówno w sklepach spożywczych, jak i w barach, nowa obsesja na punkcie medycyny alternatywnej w Stanach Zjednoczonych sprawiła, że miłośnicy zdrowej żywności i fashionistki szaleją na punkcie eliksiru bogów. W miejsce leków na receptę lub lekarzy, zachodnia medycyna zmieniła się z trendu w sposób życia, z piciem kombuchy na szczycie listy ze względu na jej korzyści zdrowotne.

Kombucha występuje w niezliczonej ilości smaków i przepisów. Zawartość herbaty są zwykle czarna lub zielona herbata, a następnie miesza się z żywych kultur bakterii (nie brutto rodzaju, myśleć jogurt) drożdże kombucha, cukier i inne składniki, aby dać mu różne smaki. W zależności od składników, większość smaków i marek kombuchy są bardzo kwaśne i wypełnione witaminami i przeciwutleniaczami - jeden z punktów sprzedaży dla tych w świecie zdrowej żywności.

Podczas gdy wielu z was nadal tkwi na bakteriach, wyjaśnimy to. Bakterie są jak te, które można znaleźć w jogurcie, dając kombucha jego właściwości probiotyczne. Żywe bakterie i probiotyki zawarte w tym napoju pomagają osobom cierpiącym na migreny, PMS, problemy trawienne, zaburzenia równowagi PH, utratę pamięci, a nawet wysokie ciśnienie krwi. Drożdże i żywe kultury bakterii są poddawane fermentacji, co z kolei daje napojowi śladowe ilości alkoholu. Zgadza się - w rzeczywistości zawiera on alkohol.

Więc to oznacza, że nie, prawda?

Podczas gdy istnieje ograniczona ilość alkoholu zawarta we wszystkich markach kombuchy, ilość ta jest mniejsza niż 0,5%, w markach sprzedawanych w sklepach takich jak Whole Foods. Rodzice w całym kraju zwrócili się do zastąpienia napojów bezalkoholowych kombuchą ze względu na bogactwo korzyści zdrowotnych, które napój ten podobno ma. Wiele sklepów ze zdrową żywnością ma wiele marek kombuchy w magazynie, ponieważ zapotrzebowanie na napój chmielowy wzrosło.

W całym kraju niektóre marki kombuchy, takie jak Buchi, są sprzedawane w beczkach. Kegi są następnie sprzedawane do barów, które mogą oferować zimną kombuchę na kranach. Chociaż kombucha jest nadal uważana za bezalkoholową, to utrwala ona tę samą kulturę picia, w której uczestniczyło wielu alkoholików przed wytrzeźwieniem.

Pod mikroskopem

Jak w przypadku większości napojów, istnieją sposoby na zmianę składników i ilości wymaganych w większości przepisów. Niektórzy sięgają po domowy browar, aby zrobić napój samodzielnie i obniżyć koszty. Aby sklepy ze zdrową żywnością mogły uznać go za bezalkoholowy, przepisy rządowe stanowią, że jego zawartość musi pozostać spójna i poniżej 0,5%. Przedstawione zagrożenia są tym, co można znaleźć z każdym eksperymentem - czasami jest za dużo jednej rzeczy, a to może oznaczać więcej alkoholu niż .5%. Niektóre partie osiągnęły nawet zawartość alkoholu w zwykłym piwie kupowanym w sklepie i mogą szybko przekroczyć tę liczbę.

Dla osób na odwyku:

W świecie odwyku, wielu postrzega kombuchę jako nawrót choroby. Po wypiciu kombuchy sprzedawanej w sklepach jako bezalkoholowa, nie odczuwa się żadnych skutków, które mogłyby przypominać regularne picie. Jeśli pijesz domowej roboty kombuchę, pamiętaj, że zawartość alkoholu może być wyższa, co może prowadzić do nawrotu choroby.

To powiedziawszy, obiektywnym spojrzeniem na wykorzystanie kombuchy w zdrowieniu jest intencja użytkowników. Podczas gdy medyczne zastosowania kombuchy są nadal intensywnie badane, istnieją dowody z NIH, które stwierdzają, że w rzeczywistości istnieją korzyści zdrowotne z jej picia. Jeśli czujesz, że pijesz ją, aby naśladować smak zwykłego piwa lub czujesz, że pijesz ją, aby wywołać efekt podobny do alkoholu, może to prowadzić w dół śliskiego zbocza! Jak we wszystkim, kluczem jest umiar. Jako uzależnieni i alkoholicy na odwyku, nasze motywy są ważne, a jeśli stwierdzisz, że nie potrafisz ograniczyć swojego picia tego napoju i pijesz dla efektów wytwarzanych fizycznie, bądź ostrożny.