Sobota, 13 kwietnia 2024

Przywrócenie i wsparcie zdrowia wątroby za pomocą żywności

3 grudnia 2022

Zdrowa wątroba, której zadaniem jest przetwarzanie i pomoc w eliminacji toksyn, które dostają się do organizmu, jest niezbędna dla zdrowia i powrotu do zdrowia. Niestety, nadużywanie substancji i uzależnienie mogą przytłoczyć ten istotny organ i zakłócić jego zdolność do prawidłowego funkcjonowania, przyczyniając się do rozwoju złego stanu zdrowia i chorób wątroby. Istnieje jednak kilka środków dietetycznych, które możemy podjąć w celu przywrócenia funkcji wątroby podczas procesu zdrowienia, dzięki czemu możemy zatrzymać i potencjalnie odwrócić szkody spowodowane przez uzależnienie.

Detoksykacja wątroby to dwuetapowy proces, trafnie nazwany fazą I i fazą II detoksykacji, który pomaga przekształcić toksyny rozpuszczalne w tłuszczach, które są łatwo przechowywane w naszych komórkach i tkankach, w substancje rozpuszczalne w wodzie, które są łatwiej eliminowane przez organizm.

Faza I detoksykacji jest ułatwiona dzięki specjalnym enzymom wątrobowym, które funkcjonują w celu przekształcenia toksyn w chemiczne produkty pośrednie, które są łatwo dostępne dla fazy II detoksykacji. Faza II detoksykacji łączy te półprodukty z innymi specjalnymi substancjami, aby uczynić je rozpuszczalnymi w wodzie, mniej szkodliwymi i łatwiej wydalanymi. Jeśli któraś z faz procesu detoksykacji jest zmieniona, zdolność wątroby do przetwarzania toksyn może się osłabić, co może pozwolić na przedostanie się toksyn do krwi i uzyskanie dostępu do ważnych organów ciała.

Głównymi podejrzanymi w zaburzeniach czynności wątroby są toksyny pochodzące ze stylu życia, w tym substancje nadużywane, takie jak narkotyki, alkohol, leki dostępne bez recepty i na receptę, a także alergeny pokarmowe i dodatki chemiczne często dodawane do żywności w procesie produkcji. Toksyny środowiskowe mogą również przyczynić się do zniszczenia wątroby i obejmują takie rzeczy jak zanieczyszczenia, smog, pestycydy, przemysłowe środki czyszczące i chemikalia stosowane w produkcji towarów i usług komercyjnych.

Aby przywrócić zdrowie fizyczne i dobre samopoczucie psychiczne podczas procesu zdrowienia, powinniśmy podkreślić pewne pokarmy, które promują odbudowę wątroby i zdrowie, jednocześnie zmniejszając naszą ekspozycję na wyżej wymienione toksyny. Pokarmy bogate w witaminy A, C, D3, E i cały kompleks B, oprócz wapnia i bioflawonoidów cytrusowych wspomagają detoksykację w fazie I, do których należą:

  • Ciemna zielenina liściasta, jak jarmuż, boćwina i gorczyca
  • warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i brukselka
  • Owoce cytrusowe takie jak cytryny, pomarańcze i klementynki
  • Wysokiej jakości, organiczne białka zwierzęce pochodzące od zwierząt wypasanych, z wolnego wybiegu, dzikich, karmionych trawą, wolnych od antybiotyków i hormonów.

Powiązane: Super Greens to Revitalize (Liver) Health (zdrowie wątroby)

Detoksykację w fazie II ułatwiają substancje zawierające siarkę, takie jak tauryna i cysteina, a także składniki odżywcze takie jak glicyna, glutamina, cholina i inozytol. Do wysokiej jakości źródeł związków zawierających siarkę należą:

  • Jaja
  • Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i brukselka
  • Czosnek, cebula i szalotka
  • Wysokiej jakości organiczne białka zwierzęce pochodzące od zwierząt hodowanych na pastwiskach, z wolnego wybiegu, dzikich, karmionych trawą, wolnych od antybiotyków i hormonów.

Glutation, najpotężniejszy antyoksydant organizmu i pierwsza linia obrony przed wolnymi rodnikami wytwarzanymi w obu fazach detoksykacji, znajduje się obficie w owocach i warzywach oraz, w mniejszym stopniu, w wysokiej jakości białku zwierzęcym.

Aby dodatkowo wspomóc leczenie wątroby, zioła takie jak kora borotutu, ostropest i korzeń mniszka lekarskiego wspomagają zdrowie i oczyszczanie wątroby.

Jednym z moich ulubionych przepisów przygotowywanych dla klientów, którzy zmagają się ze zdrowiem wątroby jest moja surowa sałatka detoksykacyjna (przepis poniżej), która zawiera pomocników fazy I i II, takich jak brokuły, kalafior, cytryna i pietruszka. W połączeniu z etycznie pozyskiwanym kawałkiem drobiu lub ryby otrzymujemy kompletny pod względem odżywczym posiłek, którego celem jest promowanie zdrowia wątroby i detoksykacji.

Prawidłowa praca wątroby jest niezbędna dla zdrowia, szczególnie dla tych, którzy wracają do zdrowia po nadużyciu substancji i uzależnieniu. Na szczęście istnieje wiele pokarmów, które możemy jeść, aby pomóc przywrócić zdrowie wątroby i zatrzymać, a może nawet odwrócić, choroby wątroby. Jedzcie dobrze, przyjaciele!

Surowa sałatka detoksykacyjna

Składniki

1 duża głowa brokułów
1 średnia główka kalafiora
2-3 filiżanki rozdrobnionej marchewki
½ szklanki nasion słonecznika lub pepitki (pestki dyni)
1 filiżanka porzeczek lub rodzynek
½ szklanki pietruszki
4-6 łyżek soku z cytryny
Sól i pieprz, do smaku
Kelp, dulse lub inne granulki warzyw morskich, do smaku (opcjonalnie)







Wskazówki

  • W robocie kuchennym zmielić brokuły na drobno i przełożyć do dużej miski.
  • Powtórzyć krok 1 z kalafiorem, a następnie rozdrobnioną marchewką.
  • Wymieszać ziarna słonecznika, porzeczki lub rodzynki, pietruszkę i sok z cytryny z przetworzonymi warzywami.
  • Dodaj sól, pieprz i granulki morskie, jeśli używasz, do smaku.

Matthew Lovitt jest dietetykiem holistycznym specjalizującym się w leczeniu uzależnień od narkotyków i alkoholu za pomocą żywności i fitnessu. Jest dietetykiem w męskim ośrodku leczenia długoterminowego w Prescott w Arizonie i prowadzi prywatną praktykę, w której pomaga osobom uzależnionym, alkoholikom, dzieciom, rodzinom i osobom cierpiącym na określone, często ostre, warunki przywracać zdrowie i dobre samopoczucie poprzez modyfikację diety i stylu życia. Matthew jest alkoholikiem i narkomanem z ponad 6-letnim okresem trzeźwości. Więcej o nim i jego filozofii diety i stylu życia można dowiedzieć się na stronie twelvewellness.com, na Facebooku i Twitterze.